HTML

Egészségbiztositási pénztárak megalakulása

Több-biztosítós rendszer kialakulásának folyamata, vélemények, cikkek. Vitafórum. Az www.ebp.hu oldal kivonata.

Utolsó kommentek

Kettős finanszírozás az egészségügyben

2008.01.31. 16:48 gergo1000/2

 A mai egészségügyben kettős finanszírozás van, és a jelenlegi törvénytervezet szerint ez az állapot meg is marad. Mit is jelent ez pontosan?

Az egészségügyi intézmények mindig az aktuális ellátás értékét számolhatják el. Ez azt jelenti, hogy csak a konkrét esetnél felmerülő költségeket. (Fekvőbeteg ellátás esetén ez nem igaz teljesen, ott betegségcsoportokhoz rendelt átlagfinanszírozás történik. Erről majd későbbiekben írunk részletesen.). Ebből az elszámolásból következik, hogy az amortizáció nem kerül finanszírozásra. Ebből következően az intézményeknek nincs miből tartalékot képezniük új műszerek, gépek vásárlására. Az ilyen nagy értékű beruházásokat a fenntartónak kell finanszíroznia. A kórházak többségében a fenntartó az adott önkormányzat vagy maga az állam.

Többször halljuk, hogy a pénztárak megjelenésével a magántőke is megjelenik, és sokkal jobb színvonalon történik majd az ellátás. Ennek viszont ellentmond a fenti tény. Addig amíg nem szűnik meg a kettős finanszírozás, addig a komoly beruházásokat ugyanúgy az államnak, önkormányzatnak, tehát tulajdonképpen az adófizetőnek kell állnia.

Szólj hozzá!

Címkék: finanszírozás amortiáció kórházak fenntartó

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegpenztar.blog.hu/api/trackback/id/tr35319756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása