HTML

Egészségbiztositási pénztárak megalakulása

Több-biztosítós rendszer kialakulásának folyamata, vélemények, cikkek. Vitafórum. Az www.ebp.hu oldal kivonata.

Utolsó kommentek

Miért jó, ha az ellátásszervezést nem az állam végzi?

2008.02.02. 09:55 gergo1000/2

A több pénztárak megjelenésekor első körben az ellátásszervezés feladatát kapják meg a pénztárak. Ezért beszélnek csak több pénztáras rendszerről, de nagy valószínűséggel ez a rendszer alakul át több-biztosítós modellé. Miért jó, ha az ellátásszervezést nem az állam végzi?

Egyrészt a megjelenő pénztárak mögött már tapasztalt szakemberek állnak, akik ezt a feladatot sokkal költséghatékonyabban, valamint mivel a lobbik kevésbé fognak rájuk hatni, ezáltal jobban is tudják végezni. Viszont felmerül a kérdés, hogy miért is van szükség ellátásszervezésre miközben szabad orvos-választás és intézmény-választás van.

A helyzet az, hogy ma már hivatalosan nincs szabad orvosválasztás. A törvény szerint amennyiben a páciens meg szeretné választani az orvosát, akkor azért részleges térítési díjat kellene fizetnie. Ez az ellátás 30%-a maximum 100.000 Ft lenne. A gyakorlatban viszont azt látjuk, hogy ez nem történik így? Miért mond le egy intézmény ekkora összegről, miközben a törvény ezt megengedi számára? Azért teszi ezt, mert ez számára nem jelent valójában többletbevételt, mivel az OEP ennyivel kevesebb pénzt utal neki az adott ellátásért. Mivel az intézmény nem érdekelt abban, hogy felesleges dokumentációt, pénzkezelést folytasson, ezért ez még nem működik, de persze kérdés az, hogy mikor változtatják meg ezt a szabályt, illetve mikor vezetnek be szigorúbb ellenőrzést ennek betartására.

Intézmény-választás szabadsága is megszűnik várhatóan. Jelenleg is csak, akkor választhat szabadon intézményt valaki, ha emelt összegű vizitdíjat fizet, illetve fekvő intézet esetén befogadási nyilatkozatot szerez az adott intézménytől. Mivel az adott intézmény teljesítménye bekorlátolt, ezért ilyen nyilatkozat adása egyre ritkább lesz. Valamint a törvény szerint csak akkor adhatnak ilyet az intézmények, ha amúgy a területükhöz tartozó összes beteget azonnal ellátják, tehát nem kell őket emiatt később ellátni. Ennek az ellenőrzése se folyik jelenleg, ezért érezhetjük azt, hogy jelenleg még szabad a választás.

A fentiekből következően a pénztárak fő feladata lesz, hogy a törvényeket betartassák, ezáltal a szabad választás lehetősége megszűnik. Ennek megszüntetéséhez viszont nagyon komoly ellátás-szervezés szükséges. Ez az, amit az állam a különböző lobbik miatt nem tud ellátni. Minden önkormányzat a jobbik kórházhoz szeretne tartozni, de ez fizikailag lehetetlen. Ennek ellátásához egy profitorientált, lobbiktól mentes szervezetre van szükség.

Szólj hozzá!

Címkék: szabad lobbi ellátásszervezés intézmény választás orvos választás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegpenztar.blog.hu/api/trackback/id/tr4321838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása